Ce este titrarea și cum se realizează

apnee17

Titrarea constă într-o noapte de investigație în care sunt conectate aparatul de diagnostic cu nPAP -ul (aparat de tratament).

Noaptea de titrare este necesară pentru stabilirea tratamentului corespunzator, respectiv a presiunilor de tratament cât mai mici dar eficace pentru terapia cu CPAP,  AutoCPAP,  BiPAP.

Procedura este identică celei de diagnostic şi trebuie respectate aceleași reguli specifice, iar traseul rezultat trebuie să aibă o durată recomandată de 5 ore.

Medicul specialist interpretează acest traseu și pe baza rezultatelor se eliberează o prescripție medicală în care se specifică tipul de aparat necesar pacientului (CPAP, AutoCPAP, BiPAP) și, de asemenea, presiunile sau intervalul de presiuni pe mască necesare unui tratament corect.

În cadrul traseului se pot observa, alături de senzorii specifici unui diagnostic (saturația de oxigen în sânge, pulsul, fluxul, efortul thoracic, poziția, etc) și parametrii specifici aparatului de terapie, respectiv presiunea (pres), pierderile pe mască (leak) și volumul de aer insuflat (TdVol).

Cum se face titrarea

  • Pornirea CPAP-ului se face de la butonul pornit/oprit situat în partea superioară a aparatului (butonul din mijloc);
  • Se folosește pe toată perioada nopții, conectat cu aparatul de diagnostic (în cazul folosirii măștii nu se mai utilizează canula nazală);
  • Dimineața, la trezire, se opresc ambele dispozitive și se deconectează senzorii, masca și cablurile;
  • În funcţie de specificul pacientului şi recomandarea medicului, titrarea se poate face în laboratorul de somnologie, sub supravegherea tehnicianului, sau ambulator cu ajutorul poligrafului şi a aparatului auto nPAP (aparat de terapie cu funcţie autoreglabilă).

banner1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *