Ce este apneea în somn

apnea1

Apneea în somn este o tulburare respiratorie nocturnă gravă ce are loc când fluxul respirator al unei persoane este redus în timpul somnului.

Persoanele cu apnee de somn netratată se opresc din respirat de repetate ori în timpul somnului prin pauze respiratorii, în unele cazuri chiar de sute de ori. Din această cauză, creierul cât și restul corpului nu primesc suficient oxigen.

Evenimentele pot fi hipopnei (reduceri de flux de peste 30%-50% minim 10 secunde însoţite de o scădere de peste 4% a saturaţiei oxigenului în sânge) şi apnei (oprirea completă a fluxului respirator minim  10 secunde ).

Acestea pot  fi obstructive, centrale sau mixte.

Apneea obstructivă: Cea mai des intalnită formă de apnee, aceasta este cauzată de obstrucția completă sau parțială a căilor respiratorii superioare în timpul somnului, ce are loc când țesutul moale din partea posterioară a gâtului (faringelui) se relaxează intermitent în timpul somnului.

Apneea centrală – Spre deosebire de cea prezentată mai sus, căile respiratorii nu sunt blocate, dar creierul nu mai transmite semnale corespunzătoare muşchilor implicaţi în respiraţie.

Mixtă – Începe ca o apnee centrală și continuă ca una obstructivă.

banner1

One thought on “Ce este apneea în somn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *