Cum îl convingi pe partenerul tău că CPAP-ul îi poate salva viața

apnee11

Partenerul tău de viață sforăie, deranjându-ți în permanență somnul? În filmele de comedie, sforăitul ne stârnește hohote de râs, însă în viața reală sforăitul reprezintă, în unele cazuri,o problemă medicală cât se poate de serioasă.

În primul rând, sforăitul reprezintă o problemă care afectează calitatea somnului, dar și viața de cuplu. Conform studiilor, aproximativ 80% dintre cuplurile care se confruntă cu problema sforăitului dorm periodic în camere separate și aproximativ 9 din 10 afirmă că relația de cuplu s-ar îmbunătăți dacă ar exista o soluție împotriva sforăitului. Studiile arată de asemenea că partenerii celor care sforăie puternic dorm în medie cu o oră mai puțin pe noapte.

Adesea, partenerii de somn intră într-o rutină confortabilă și pot ajunge chiar să se obișnuiască cu partenerul ce sforăie sau să încerce diferite metode alternative de a diminua sforăitul. Aceste metode însă nu sunt eficiente, iar în cazul în care sforăitul este acompaniat de pauze frecvente în respirație, acesta nu trebuie ignorat și este recomandat ca persoanei în cauză să i se facă o testare PSG pentru a determina dacă suferă de sindromul apneei de somn.

Care sunt metodele recomandate pentru a te obișnui cu aparatul CPAP al partenerului?

Unele persoane sunt atât de bucuroase că nu mai dorm lângă partenerul care sforăie zgomotos, încât sunt mai mult decât fericite să doarmă lângă aparatul CPAP. Există totuși unele persoane ce pot fi deranjate de sunetul produs de acesta.

Iată câteva sugestii:

  • Aparatului CPAP i se poate atașa un tub mai lung, iar acesta poate fi păstrat într-un dulap sau la o distanță mai mare de pat;
  • Partenerul celui ce foloseşte aparatul CPAP poate să încerce să adoarmă înaintea utilizatorului pentru a nu-l mai auzi deloc, după ce adoarme;
  • Partenerul ar putea să adoarmă cu dopuri de urechi pentru a nu auzi când partenerul pornește aparatul CPAP.

Cum iți poti convinge partenerul să folosească aparatul CPAP?

Mulți dintre cei diagnosticați cu apnee în somn sunt motivați să folosească aparatul CPAP. Dacă un pacient nu este convins sau nu se simte confortabil, trebuie identificate motivele care îl împiedică. Este din cauza faptului că nu este confortabil? Din cauza sunetului? A măștii? Aveți nevoie de un sistem de umidificare? Există soluții pentru toate aceste probleme pe care vi le poate oferi un specialist.

banner1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *