Înțelegerea apneei din punct de vedere medical

apnee4

Apneea este o afecţiune complexă, care poate duce la complicaţii medicale grave. Chiar dacă ai tendinţa să ignori simptomele, trebuie să ştii că apneea în somn este la fel de gravă că orice altă problema medicală.

Înainte să îţi recomandăm să faci o vizită într-un centru specializat, îţi oferim câteva informaţii importante care te vor ajuta să înţelegi, din punct de vedere medical, apneea în somn.

  1. Mai întâi, căile aeriene se îngustează sau se blochează.
  2. Apoi, urmează un efort de a inspira, însă fără succes.
  3. Nivelul de oxigen din sânge scade ca rezultat al încercării nereușite de a respira.
  4. În cele din urmă, când nivelul de oxigen ce ajunge la nivelul creierului scade, creierul semnalează corpului să se trezească și să ia o gură de aer. (În această situație, partenerul de somn poate auzi o tăcere urmată de o respirație întretăiată.)

Persoanele cu apnee au căile aeriene mai înguste decât în mod normal, de obicei la baza limbii și la nivelul boltei palatine. În poziție orizontală, bolta palatină se află deasupra căilor respiratorii. Când mușchii faringelui se relaxează, bolta palatină poate să se dea înapoi, blocând astfel căile aeriene.

În respiratia normală, aerul trece prin pasajele nazale, în spatele vălului palatului și uvulei, apoi trece de baza limbii prin mușchii gâtului, între corzile vocale și apoi în plămâni. O obstrucție a aerului la nivelul acestora poate duce la apnee.

Pacienții cu apnee în somn de tip obstructiv nu sesizează că se trezesc în timpul nopții cu ocazia fiecărui episod de apnee. Adesea, în timpul apneei creierul se trezește doar în cazul unui somn adânc, denumit ca somnul cu unde rapide sau paradoxal.

Denumirea respectivă se datorează faptului, că în această perioadă cel care doarme are somn cu mișcări oculare rapide și cu modificări fiziologice diferite de cele din faza de somn lent și care în ansamblu sugerează un somn superficial, deși în realitate profunzimea somnului este mai mare.

Muschiul genioglos se află unde la baza limbii se atașează de osul maxilarului. Majoritatea persoanelor au loc suficient în spatele limbii pentru a respira fără a fi nevoie să împingă limba în față. În cazul apneei, acest mușchi se contractă și împinge limba în față. Pacientul rămâne adormit, însă somnul adânc, atât de necesar odihnei, este înterupt.

banner1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *