Apneea, la fel de periculoasă ca și alcoolul, atunci când șofezi!

apnee_alcool_free

Oboseala la volan se număra printre factorii principali responsabili pentru decesul în accidentele de circulaţie care au loc pe şoselele din România.

Potrivit datelor publicate de Uniunea Europeană, în România sunt consemnate 91 de persoane decedate în accidente rutiere la un milion de locuitori, cu mult chiar şi peste media europeană de 51 de persoane.

Iar statisticile se pot înrăutăţi, dacă fiecare dintre noi nu luăm măsuri în această privinţă.

Atunci când suntem odihniţi, energia noastră şi puterea de concentrare sunt la cote maxime, iar şofatul este chiar o plăcere şi, de ce nu, o activitate care ne ajută să ne relaxăm şi să scăpăm de stres. Când suntem obosiţi, aşa cum este de aşteptat, se întâmplă contrariul. Şofatul nu devine doar un stres în plus, ci un adevărat pericol pentru noi înşine, dar şi pentru ceilalţi.

Sunt multe motive care ne pot împiedica să ne odihnim suficient, iar lipsa somnului poate afecta starea generală de sănătate.

Dacă stai într-o zonă a oraşului unde este mult zgomot, dacă cel mic plânge noaptea sau dacă urmezi un tratament medicamentos este posibil să începi să dormi din ce în ce mai puţin, iar riscul apariţiei somnolenţei diurne devine tot mai mare. O alta cauză a somnolenţei diurne este sindromul de apnee în somn.

Apneea este la fel de periculoasă ca alcoolul la volan!

Un studiu realizat recent de o echipă de cercetători din Suedia a dezvăluit faptul că riscul de a provoca un accident de maşină este de două ori mai mare în cazul persoanelor care suferă de apnee, din cauza stării de somnolenţă care se instalează atunci când sunt la volan.

  • Riscul de a produce un accident pe care îl prezintă şoferii care suferă de apnee este similar cu cel al şoferilor care conduc sub influenţă băuturilor alcoolice;
  • Riscul de a fi vinovaţi pentru producerea unui accindent de maşină este de 2.5 mai crescut în cazul şoferilor care au apnee faţă de cei care nu suferă de această boală.

Efectele şofatului în stare de somnolenţă

Atunci când te urci obosit la volan, riscurile de a provoca un accident de maşină sunt enorme. Oboseala sau somnolenţa la volan pot duce la următoarele probleme care pot avea urmări extrem de grave:

  • Timp de reacţie scăzut, incapacitatea de a aprecia corect, vedere slabă;
  • Scad vigilenţa, performanţa şi motivaţia de a te concentra la drum;
  • Abilităţile cognitive sunt scăzute şi răspunsul creierului în aceste situaţii este întârziat;
  • Abilitatea de a procesa informaţia este serios afectată, la fel şi memoria de scurtă durată;
  • Creşte agresivitatea şi stările nervoase sunt din ce în ce mai frecvente, mai ales la volan.

 

banner1