Ce este apneea

oprirea respiratiei

În mod normal, atunci când respirăm, aerul trece prin nas sau gură, apoi înaintează spre gât şi coboară în plămâni. Acesta este fluxul aerului atunci când inspirăm. Apoi urmează traseul invers al aerului din plămâni, spre gât şi apoi iese afară prin nas sau pe gură.

În timpul somnului, respiraţia nu se modifică foarte mult, ci doar încetinește uşor.

Oprirea respiraţiei în somn apare atunci când căile respiratorii rămân “blocate” în ciuda eforturilor de a respira: aceasta este ceea ce medicina numeşte apnee obstructivă.

Ce se întâmplă în timpul apneei?

Cel mai simplu mod prin care putem să înţelegem ce se petrece în timpul apneii, adică atunci când respiraţia se opreşte în somn, este să facem o analogie cu o acţiune cât mai apropiată de realitate.

De exemplu, imaginează-ţi că bei lapte cu un pai de hârtie. Efortul imens pe care îl faci este asemănător cu cel pe care îl fac în somn cei care suferă de apnee. Atunci când tragi laptele din cană prin paiul de hârtie, acesta va ceda tocmai pentru că este din hârtie şi nu vei reuşi să bei laptele. Acelaşi lucru se întâmplă şi celor care suferă de apnee: NU reuşesc să tragă suficient aer în plămâni!

În starea de veghe respiraţia este normală datorită semnalelor din creier care activează limba şi muşchii din jurul căilor respiratorii şi le întăresc pe acestea. Dar în timpul somnului există riscul ca, aceste căi respiratorii din spatele limbii să cedeze cu fiecare respiraţie. Muşchii nu mai răspund normal şi, la fel ca şi paiul de hârtie, căile respiratorii cedează şi aerul nu mai ajunge în plămâni.

Ce se întâmplă când căile respiratorii se blochează?

Atunci când în plămâni nu ajunge suficient aer, nivelul de oxigen din sânge scade şi creşte nivelul de dioxid de carbon. După doar câteva minute în care nu respiră, o persoană poate MURI.

Din fericire, în cazul apneei obstructive, după o perioadă în care respiraţia este întreruptă, creierul se “trezeşte” şi respiraţia reporneşte. Perioada în care respiraţia este oprită poate fi între câteva secunde şi un minut. Atunci când respiraţia reporneşte, dimensiunea căilor respiratorii rămâne redusă, adică sunt obstrucţionate.

Țesuturile care înconjoară căile respiratorii îngustate vibrează şi în felul acesta apare sforăitul. Aşadar, sforăitul este un semn al unor căi respiratorii obstrucţionate, dar care arată că persoana respiră. Atunci când este linişte se poate vorbi de căi respiratorii complet blocate.

banner1