Terapia CPAP: soluții pentru cele mai frecvente probleme

Prescription

Terapia CPAP este cel mai utilizat tratament pentru apneea în somn. Terapia CPAP oferă o presiune continuă a aerului în funcție de necesitățile organismului având ca scop menținerea căilor respiratorii deschise în timpul somnului.

Simţi disconfort atunci când porţi masca CPAP 

Din fericire, există o largă varietate de măști disponibile. De exemplu, unele măști acoperă atât gura cât și nasul, având un sistem de prindere de-a lungul frunții și obrajilor, care asigură o fixare bună în timpul nopții.

Mai există de asemenea și măștile CPAP cu narine care se potrivesc în nările purtatorului, iar sistemul de prindere acoperă mai puțin din față. Este indicat sa discutați cu un specialist, pentru a vă asigura că masca CPAP se potrivește nevoilor dumneavoastră. Fiecare persoană are nevoi și forme ale feței diferite, așa că un stil de mască sau o mărime preferată de altcineva s-ar putea să nu vi se potrivească.

Dificultăți în a te obișnui să porți aparatul CPAP

Primele 2-4 săptămâni reprezintă momentul crucial pentru a deveni un utilizator CPAP mulţumit. Pentru început, ar ajuta să exersați purtatul măștii pe timpul zilei, pentru perioade scurte de timp, în timp ce vă uitați la TV, de exemplu.

Apoi, încearcați să purtați masca cu presiunea pornită, iar odată ce consideraţi că v-ați obișnuit cu aceasta, încercați să utilizați aparatul ori de câte ori urmează să mergeți la culcare. CPAP este o terapie pe termen lung,  iar dacă nu îl purtaţi cât mai frecvent cu putinţă, vă veţi acomoda foarte greu cu utilizarea acestuia.

Senzația de nas uscat

Deoarece aerul din aparatul dumeavoastră se deplasează mult mai rapid decât respirația, pentru a menține căile respiratorii deschise, acest lucru poate provoca un efect de rece și de uscare. De aceea, se recomandă utilizarea unui umidificator cu unitatea dumneavoastră de CPAP.

Majoritatea utilizatorilor CPAP găsesc umidificatorul cu încălzire ca fiind cel mai eficient. Se incălzește și umezește aerul care pătrunde rapid pentru a face mai confortabilă respirația. Astfel, se elimină practic iritațiile de rece, nas uscat, gură uscată și gât uscat.

Masca pierde aer sau produce iritații ale pielii

Dacă masca pierde aer, înseamnă că aceasta nu furnizează presiunea de aer de care aveţi nevoie și de asemenea poate să elibereze aer la nivelul ochilor, făcându-i uscați sau înlăcrimați.

Încercați să ajustați masca pentru a o fixa cât mai bine și verificați împreună cu un specialist dacă mărimea este corespunzătoare. De exemplu, fluctuaţiile în greutate pot influența acest aspect.

Este de reținut faptul că masca trebuie înlocuită la un anumit interval de aproximativ un an deoarece sistemul de prindere se poate slăbi în timp, afectând calitatea tratamentului.

De asemenea, masca trebuie curăţată şi dezinfectată în funcţie de necesităţi, pentru a preveni să se acumuleze praf sau alte impurităţi.

Presiunea aparatului CPAP

Este recomandat să vă supuneți unui control periodic al terapiei deoarece acest lucru vă ajută să evaluați efectul modificărilor stilului  de viață (de exemplu, pierderea în greutate) care au avut loc, acestea determinând necesitatea schimbării presiunii de terapie CPAP.

Timpul și răbdarea, esenţiale pentru tratament

Până ce vă obișnuiți, folosirea dispozitivului CPAP poate fi frustrantă însă este important să perseverați deoarece acest tratament este esențial în evitatea complicațiilor asociate apneei, precum problemele cardiace, oboseala excesivă și altele.

banner1