Tipuri de echipament CPAP

apnee15

Cel mai adesea în terapia CPAP se utilizează o mască nazală, deoarece aplicând o presiune în căile nazale se creează un reflex de a respira numai pe nas.
În cazuri speciale este indicată folosirea unei măşti care acoperă şi gura. Există şi aparate CPAP cu funcţii adiţionale, cum sunt Auto CPAP şi BiPAP.

În toate cazurile, medicul va recomanda un tip de aparat şi de mască în urma examenului polisomnografic.

Aparatele obişnuite CPAP asigură o presiune pozitivă constantă, care se reglează la o valoare fixă în laboratorul de somnologie.

În unele cazuri speciale se poate utiliza un aparat cu “Autotitrare” – un AutoCPAP. Acest tip de aparat este capabil să-şi ajusteze în mod automat presiunea furnizată pacientului în timpul nopţii.

AutoCPAP:

  • Monitorizează fluxul pacientului și modifică automat presiunea pentru a preîntâmpina nevoile acestuia.
  • Există anumite tipuri de SAS, ca cel poziţional în care există nevoia de presiuni mai mari.
  • De aceea aparatul crește presiunea când este nevoie de o presiune mai mare și o scade când nu mai este necesar.

BiPAP:

  • Oferă două nivele de presiune: o presiune mai ridicată în timpul inspiraţiei şi o presiune scăzută în timpul expiraţiei.
  • Acest tip de aparat este recomandat pacienţilor care au nevoie de o presiune ridicată şi au dificultăţi în a expira împotriva acestei presiuni şi/sau pacienţilor cu Sindromul de Obezitate – Hipoventilaţie)
  • Bi-level: este o funcție ce permite ajustarea independentă a presiunii de inspir și a presiunii de expir. În cazul pacienților ce au nevoie de o presiune mare se poate prescrie un BiPAP, datorită proprietății sale de a scădea brusc presiunea în momentul expirului.

Medicul recomandă tipul de aparat, bazându-şi decizia pe criterii medicale. În plus, la alegerea unui aparat mai trebuie ţinut cont de silenţiozitatea acestuia, de materialul din care sunt fabricate masca şi tuburile, precum şi de uşurinţa în exploatare şi întreţinere.

banner1